Φροντίδα για το νερό

Source: The water system in Nye, Denmark. Aarhus Vand.https://www.aarhusvand.dk/nye

Εισαγωγή

Το νερό είναι ζωτικός πόρος για τη ζωή στη γη. Αυτό αφορά τόσο την ανθρώπινη ζωή όσο και τη ζωή των ζώων και των φυτών. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας σε αυτόν τον πλανήτη, πρέπει να προστατεύσουμε την οικολογική ισορροπία στη φύση και να φροντίζουμε τους υδάτινους πόρους μας. Αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε το νερό απερίσκεπτα, η φύση δεν θα μπορέσει να συμβαδίσει και οι μελλοντικές γενιές θα βιώσουν έλλειψη υδάτινων πόρων. Η παρέμβαση στον κύκλο του νερού μπορεί να ενισχύσει και να προκαλέσει φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Με την υιοθέτηση των αρχών του οικολογικού πολεοδομικού σχεδιασμού, οι πόλεις θα γίνουν πιο ανθεκτικές στις καταστροφές και θα φροντίσουν καλύτερα τα οικοσυστήματα του κόσμου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό διαβάστε τις σελίδες 60-77 στο πρόγραμμα σπουδών.

Δραστηριότητες

Με τις 3 δραστηριότητες της ενότητας 4 οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τη σημασία του νερού ως βασική προϋπόθεση της ζωής. Θα κάνουν επίσης μια βασική εισαγωγή στα φαινόμενα της ξηρασίας, των πλημμυρών και της ρύπανσης των υδάτων μέσω της αφήγησης ιστοριών, του αισθητηριακού παιχνιδιού και της κατασκευής με τουβλάκια LEGO. Βρείτε τις δραστηριότητες στη σελίδα 83-127 του εγχειριδίου.

Γκαλερί

Εμπνευστείτε από το τι οραματίστηκαν μαθητές από τη Βόρεια Μακεδονία, την Πορτογαλία, τη Δανία, την Κύπρο και τη Γερμανία για τη βιώσιμη πόλη του μέλλοντος. Επισκεφθείτε την Πινακοθήκη μας για μοντέλα που κατασκευάστηκαν με τουβλάκια Lego και δείχνουν τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μας που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν. Αν έχετε χρησιμοποιήσει τις δραστηριότητες για τα μαθήματά σας και θέλετε να εμπνεύσετε άλλους, μπορείτε να συνεισφέρετε στη γκαλερί. Στείλτε τις φωτογραφίες σας με πληροφορίες σχετικά με το ποια δραστηριότητα κάνατε σε ποιο πλαίσιο στο activity@youngsters4ecocities.eu.

Κουίζ

Δοκιμάστε τις γνώσεις σας στο θέμα με το κουίζ μας. Για αυτοαξιολόγηση προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις πριν και μετά την ανάγνωση ολόκληρης της ενότητας